Hellend dak afwerken met Gyproc

Een nieuw hellend dak of een bestaande hellend dak renoveren en de binnenkant afwerken met gipsplaten? Geen probleem dankzij een ingenieuze combinatie van regels en steunen werk je je schuin dak in een mum van tijd af.

Soorten gipskartonplaten voor zolderruimtes

Er komen een aantal soorten gipsplaten in aanmerking voor de afwerking van schuine plafonds en daken:

 • Standaard gipsplaten: grijze A-platen
 • Waterwerende gipsplaten: Groene WR-platen ( voor badkamers of zolderkamers met hoge luchtvochtigheid )
 • Luchtzuiverende gipsplaten: Gyproc met Activ Air
 • Brandwerende platen: Gyproc Classic RF of FireBloc platen

Schuin gordingendak langs binnen afwerken

Dankzij het PlaGyp plafondsysteem voor schuine plafonds wordt een zolderdak afwerken kinderspel. De opbouw van het frame, waartegen de plafond Gyprocplaten worden bevestigd bestaat uit lichte aluminium profielen. Door plafondhangers aan de gordingen te bevestigen wordt het mogelijk om de verticaal-dragende profielen te bevestigen. Breng bij een eventueel dakraam lintelen aan en vorm zo een kader voor het raam. Vooraleer je de profielen begint te beplaten druk je tussen de profielen dakisolatie aan. Vervolgens plaats je het dampscherm met dubbelzijdige tape. Vervolgens worden Gyprocplaten tegen het dampscherm geplaatst. Begin steeds onderaan en plaats de platen horizontaal in de hoek. Schroef de 4xABA platen vast aan het PlaGyp-systeem. Doe dit om de 25 cm en probeer te schranken. Zorg ervoor dat de scheiding tussen 2 platen exact in het midden van een profiel valt. Je houdt hierbij best rekening met afmeting van de gebruikte platen.

Tip: Heb je een Veluxraam laten plaatsen of een dakkapel, werk dan de zijkanten af met het overschot van de gipsplaten.

Dakopbouw

Afhankelijk van de dakopbouw kies je het juiste systeem. Je frame waarop je de platen plaatst, kan in zowel aluminium profielen als in een houten regelwerk vervaardigd worden. Volgende hellende daken kan je afwerken met een kadersysteem of regelsysteem met gipskartonplaten:

 • Spantendak;
 • Gordingendak met kepers;
 • Sarkingdak;

 

Opbouw van een hellend spantendak waartussen de isolatie wordt geplaatst. Tegen de isolatie wordt het dampscherm aangebracht. De gipskartonplaten worden tegen een houten regelwerk geplaatst.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Voor het isoleren van een schuin dak zijn tal van isolatiematerialen geschikt. Populaire isolatiematerialen voor hellende daken die veel worden gebruikt zijn:

 • Isolatiematten, dekens of rollen ( minerale wol, cellulose, houtwol, enz... )
 • Kunststof isolatieplaten (PUR / PIR )
 • Gespoten isolatie ( PUR )
 • Geblazen isolatie ( cellulose, minerale wol )
 • Isolatieplaten én gipskarton in 1 plaat

Prijs hellende dak afwerken met Gyproc

Om een schuin plafond af te afwerken met PlaGyp mag je rekenen op een kost van gemiddeld € 35 tot € 40 per vierkante meter rekenen. Het soort regelwerk, het aantal vierkante meter gipsplaten, het aantal uit te werken dakvensters, schouwmantels, schouwdoorgangen, soort gipsplaten... zal de uiteindelijke prijs bepalen.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte