Verlaagd plafond & valse plafonds in Gyproc

Gyproc platen zijn ideaal om een verlaagd plafond te maken. Het is een grote tijdbesparing als je met dit materiaal kan werken. Daarnaast heb je ook een plafond dat brandwerend en stabiel is. Een strak afgewerkt plafond kan dankzij gipskartonplaten. Er zijn ook heel wat materialen om de platen op te bevestigen. Welke dat precies zijn ontdek je in dit artikel.

Afhangend plafond

Een afhangend plafond wordt rechtstreeks bevestigd op een bovenliggende structuur. Die structuur kan uit hout bestaan maar kan ook een Metal Stud systeem zijn. Je kan met een afhangend Gyprocplafond grote overspanningen overbruggen, een plafond verlagen en eventueel isoleren waar nodig.

Als je de Gyprocplaten rechtstreeks plaatst zonder beugels of metalen profielen, dan moet je ze op de onderliggende kepers of balken vastmaken. De voegen afwerken kan je uitvoeren met voegband en een ABA joint filler. Het spreekt voor zich dat de balken of kepers waterpas moeten zijn. Als dat niet zo is dan kan je ervoor kiezen om toch houten planken waterpas op de balken te schroeven om daar dan de gipsplaten op te bevestigen.

PlaGyp Gyproc

Met dit systeem kan je de Gyprocplaten bevestigen dankzij speciale beugels en profielen aan een onderliggende structuur bevestigen. Op die manier kan het volledige plafond waterpas gezet worden en indien nodig ook verlaagd. Grotere overspanningen zijn mogelijk omdat de onderstructuur voor de nodige stabiliteit zorgt. Het zal niet gaan doorhangen na verloop van tijd.

Vrijdragend plafond met Metal Studs

Bij een vrijdragend plafond wordt er geen gebruik gemaakt van een bovenliggende structuur. Er wordt een aluminium frame gemaakt en aan de muren rondom rond bevestigd. Dit systeem kan je het best gebruiken als de ruimte niet groot is en als er een verlaging van het plafond nodig is. Als er geen bovenliggende structuur aanwezig is om de Gyproc op vast te maken, dan kan je ook gebruikmaken van een Metal Stud verlaagd plafond. Dit zijn profielen uit metaal waarop je het gipskarton kan op bevestigen. Net hetzelfde principe als een voorzetwand, alleen met dat verschil dat plafond Metal Studs steviger zijn. Dit is uiteraard nodig om stabiliteit te kunnen geven. De Metal Studs worden dan aan de muur bevestigd met metalen dwarsliggers. Zo krijg je een metalen raamwerk waarop je de gipskartonplaten platen kan op bevestigen.

Voordelen metal stud plafond

  • Het kan snel geplaatst worden;
  • Op elke hoogte mogelijk;
  • Instabiele bovenliggende structuur is geen probleem;
  • Vrij goedkoop;
  • ...

Nadelen metal stud plafond

  • Enkel geschikt voor ruimtes met maximale overspanning van 5 meter.
  • Grotere overspanning niet mogelijk.
  • ...

Gyproc plafond in vochtige omgeving

In plaatsen waar een lichte luchtvochtigheid heerst, wordt het best gebruik gemaakt van vochtbestendige plafondplaten. Denk maar bij vervaardiging van een vals plafond in een badkamer of keuken. Bij Gyproc noemt men deze platen Gyproc WR en hebben de typisch groene kleur.

Prijs verlaagd Gyprocplafond

Om de totaalprijs te berekenen heb je enkele gegevens nodig. Zoals de totale oppervlakte, plaatsing van isolatie en verlichting en de moeilijkheidsgraad van de werken. Een Gyprocplafond kost gemiddeld tussen €55 en €70 per vierkante meter. Maar voor de juiste prijs informeer je best bij een vakman en vraag je een offerte aan.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte