Gipskartonplaten plaatsen

Wat is gipskarton?

Gipskartonplaten worden voornamelijk gebruikt om wanden, plafonds en vloeren van woningen en kantoren op te trekken. Het materiaal bestaat uit een niet-brandbare kern, gips en een kartonlaag aan de buitenkant(en). Er zijn wel een aantal voor- en nadelen tussen gipsplaten en andere producten zoals multiplex, hardboard en vezelplaat. Vooral als we kijken naar de onbrandbare kern en de papieren buitenlaag.

In de volksmond wordt veel de benaming "Gyproc" gebruikt maar het is eigenlijk de merknaam van de paneelproducten van Saint-Gobain Gyproc. Uiteraard zijn er veel meer merken en fabrikanten van gipskartonplaten en hun bijhorende systemen en hulpstukken.

Wanden in gipskarton zijn zeer snel op te trekken en relatief goedkoop. Het verwerken van gipsplaten is makkelijk en kan door zowel de vakman als de doe-het-zelver uitgevoerd worden.

Gipskarton plaatsen voor nieuwbouw en renovatie

Gipskartonplaten worden zowel gebruikt bij nieuwbouwprojecten als bij kleine en grote verbouwingswerken en renovatiewerken. Bij nieuwbouw worden ze vooral gebruikt om valse wanden in de vorm van nieuwe scheidingswanden te maken en de afwerking van nieuwe plafonds in de vorm van een verlaagd plafond of stucplafond.

Bij verbouwingswerken en renovatiewerken worden ze gebruikt om nieuwe kamers en ruimtes te creeën met behulp van scheidingswanden. Maar ook oneffen muren worden in een mum van tijd weer effen gemaakt dankzij de voorzetwand. Ten slotte worden gyprocplaten ingezet als vals plafond door ze voor oude en oneffen plafonds te plaatsen. Ten slotte wordt gipskarton ook veel toegepast als omkasting of bekleding, denk maar aan een bestaande schouwmantel of badkuip.

Soorten gipskartonplaten 

Afhankelijk van de toepassing van de gipsplaten, kan je kiezen uit tal van soorten gipsplaten. Je kan kiezen tussen de standaard platen of vochtwerende platen. Wie akoestische problemen heeft, kan opteren voor geluidwerende gipskartonplaten. Platen met hoge stootvastheid en met hoge belasting zijn zeer sterke gipskartonplaten en worden dan weer toegepast in bijvoorbeeld vloeren, wanden waar iets zwaar aan wordt opgehangen of als dragende Gyprocwand. Ten slotte zijn er de platen met hoge brandweerstand voor wand en plafond.

Gyprocsystemen

Afhankelijk van de drager en de staat van de ondergrond van wand, vloer of plafond ) kan je opteren voor een bepaald onderbouwsysteem of drager. Meestal opteert men voor een lattenwerk in hout of dragers en liggers in metaal. Een laatste mogelijkheid is om de Gyprocplaten direct te verkleven tegen de drager.

  • Plafondbekleding: houten lattenwerk, metalstuds of plafondprofielen
  • Wandbekleding: houten lattenwerk, metalstuds, gekleefd

Wat kosten Gyprocwerken eigenlijk?

In geen tijd heb je een scheidingswand of plafond geplaatst met Gyprocplaten. Je hoeft ook geen rekening te houden met droogtijden, wat bij metselwerken wel het geval is. Op die manier blijft de prijs per vierkante meter voor Gyprocwerken aan de lage kant. Je mag denken aan een gemiddelde prijs tussen de €25 en €70 per m². De gemiddelde prijs voor stucwerken en stukadoorwerken ligt tussen de €10 en €25 per m² afhankelijk van de mogelijkheid van het werk.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte