Gyproc voegen afwerken

Eén van de grote voordelen van Gyprocplaten is dat je ze mooi naadloos en egaal kan afwerken. Er zijn speciale voegmiddelen te koop waarmee je makkelijk zelf aan de slag kan. Neem de tips mee uit dit artikel om volledig geïnformeerd te kunnen starten.

ABA rand

Als je een Gyprocplaat bekijkt dan zie je steeds een afgeschuinde boord, ook wel de ABA-rand genaamd. Het is dankzij deze afgeschuinde boord dat je twee platen perfect vlak en perfect egaal kan afwerken. Hiervoor bestaan speciale voegproducten zoals ABA joint of ABA joint mix. Belangrijk is om te weten dat op de zijkant van een Gyprocplaat de ABA-code vermeld staat. Op die manier weet je dat je met echt Gyproc materiaal te maken hebt.

Voordelen ABA voeg:

 • Minimale kans op scheurvorming;
 • Je bekomt een mooier resultaat omdat je de voeg over een breder stuk kan afwerken;
 • De schroefkoppen zit ook mee verwerkt in de voeg, dus deze moet je niet apart afwerken;
 • Gebruik je ABA joint of ABA joint mix dan heb je maar één middel nodig om te vullen en afwerken;
 • 4X ABA Gyprocplaten hebben aan de kopse kanten ook een afgeschuinde ABA rand. Op die manier is het afwerken ervan nog eenvoudiger. Om een plafond te plaatsen kan je het beste deze platen gebruiken.

Welke soorten voegmiddelen bestaan er?

Je kan Gyproc afwerken met twee soorten voegmiddelen. Een eerste soort is een poeder dat je nog moet mengen met water ( ABA joint ), een tweede is een kant en klare mix die je onmiddellijk kan gebruiken ( ABA mix ). Na uitharding zijn de twee soorten hetzelfde, maar het verschil is weer te vinden in de droogtijd.

De ABA joint die je zelf nog moet mixen kan al droog zijn na ongeveer vier uur. De kant-en-klare pasta heeft tot 24 uur nodig om volledig hard te worden. Deze is dus maar interessant als je een beperkte oppervlakte moet doen, of bij weinig ervaring met het materiaal. Het is wel duurder dan de soort die je zelf moet mixen en dus minder geschikt voor grote oppervlakten.

Versterk de voegen van Gyproc met voegband

Als je Gyproc wanden plaatst dan heb je ook voegen die gevuld moeten worden. Ook daar bestaat speciaal materiaal voor, specifiek voor Gyproc. Er bestaan twee soorten: papieren voegband en zelfklevende voegband.

De zelfklevende versie bestaat uit wapeningsband gemaakt van glasweefsel. Het is erg makkelijk in gebruik omdat je het makkelijk in een voeg kan plakken. Voor de papieren versie heb je iets meer techniek nodig omdat je de voegband zelf met voegspecie moet aanbrengen. Papieren voegband is ook meer geschikt om te gebruiken bij de kopse voegen en bij het voegen tussen Gyproc en andere materialen. Bijvoorbeeld in een hoek van de muur, het plafond en dergelijke meer.

Zelfklevende voegband op Gyproc gebruiken

Om de ABA voegen tussen twee gipsplaten af te werken kan je kiezen voor zelfklevende voegband of papieren voegband. Als er geen speling tussen de platen zit dan kan je met zelfklevende voegband werken. Ga als volgt te werk:

 1. De eerste stap is om de zelfklevende voegband aan te brengen, van boven naar onder op de ABA voeg.
 2. Het overtollige stuk onderaan snij je af met een scherp mes.
 3. Neem nu een breed plamuurmes en breng daarmee het voegmiddel aan op de voegband. Het egaal maken kan je in de volgende stappen bekomen.
 4. Respecteer nu een droogtijd van 4 uur voor poeder, 24 uur voor kant en klaar. Nu kan je een twee laag aanbrengen. Laat voldoende voegmiddel zitten, anders zal de voeg uitgehold worden.
 5. Als deze laag volledig uitgehard is kan je aan de afwerklaag beginnen. Hiervoor maak je best gebruik van een pleisterspaan. Breng de voegspecie aan over een breedte van 25 tot 30 centimeter.

Papieren voegband op Gyproc gebruiken

 1. Maak op voorhand verschillende stroken op de juiste lengte van de plaat klaar. Op die manier kan je aan één stuk doorwerken.
 2. Breng voegspecie aan met een plamuurmes op de voeg. Werk van boven naar beneden.
 3. Je kan nu een strook voegband aandrukken in de voeg. Begin bovenaan en strijk met een plamuurmes over de voegband.
 4. Als het voegmiddel is uitgehard kan je een tweede laag aanbrengen.
 5. De derde en terwijl ook de afwerklaag, hiervoor neem je een pleisterspaan om de voeg glad te strijken tot deze strak oogt. Laat alles goed uitharden.

Prijs Gyproc voegen en plamuren

Voor het plaatsen & voegen van Gyprocplaten dien je rekening te houden met een kost van gemiddeld € 30 - € 50 per vierkante meter.

Gyproc laten plaatsen & opvoegen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte