Gipskartonplaten verwerken

Gyproc snijden

Zorg ervoor dat de plaat met de voorzijde naar de bovenkan lift. Gyproc wordt op gewenste afstand gesneden met een scherp snijmes of cuttermes. Zorg dat het snijmes voldoende groot is om voldoende diep te kunnen snijden. Om gelijke afstanden te kunnen snijden maakt men gebruik van een lineaal of snijlat.

Gyproc breken

Nadat de Gyprocplaat voldoende gesneden is, draai je de plaats op en breek je de plaat met een kort maar krachtige slag daar waar de snijsnede zich bevindt. Vervolgens draai je de plaats om en snij je de achterzijde los.

Gyproc schaven

Om de ruwe kanten van de snijsnede te behandelen maakt men gebruik van een rasp. Je dient alle ruwe kanten van de manueel te raspen.

Gyproc boren en zagen

Soms is het nodig om de benodigde stopcontacten, lichtpunten of openingen te voorzien voor allerhande bedrading of technische installaties. Er wordt hierbij een speciale ronde gatzaag met de juiste diameter op de boormachine gemonteerd of wordt er openingen met een handzaag gemaakt. Vervolgens kan de bedrading door het boorgat getrokken worden en inbouwdozen gemonteerd worden.

Gyproc schroeven of lijmen

Gyprocplaten dienen aan een onderstructuur in hout of metaal gemonteerd te worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale snelbouwschroeven. Voorboren is niet nodig. Het is mogelijk om een speciale schroefkop op je boormachine te plaatsen, waarin de kop van de schroef past. Dankzij de schroefkop boor je nooit je schroeven te diep in de plaat, wat minder afwerking vraagt. Je kan schroeven van 35mm gebruiken en deze om de 25 cm door de plaat op de onderstructuur schroeven. Indien 2 platen tegen één staander wordt gemonteerd, schrank je de schroeven voor meer stevigheid.

Gyproc voegen en afwerken

Om de naden en voegen tussen 2 platen af te werken gebruik je zelfklevende wapeningsband. Vervolgens kan je ze opvullen met voegenvuller. Nadat de pasta voldoende droog is, kan je deze fijnschuren. Voor de perfect gladde afwerking gebruik je als laatste voegenfinisher. Lees hier meer over het afwerken van voegen en naden.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte