Gyproc lijmen

Gyproc kan je op verschillende manieren plaatsen. Je kan een houten of metalen onderstructuur plaatsen waarop je de Gyproc platen vastmaakt. Maar ook lijmen is een mogelijkheid. Het gaat soms sneller vooruit en kan voordeliger zijn. In dit artikel lees je alle informatie hierover.

Gyproc lijmen

Ben je aan het renoveren of zet je een nieuwbouw woning? Dan kan je kleefgips gebruiken om Gyprocplaten direct op de binnenmuren te plaatsen. Het is belangrijk dat de ondergrond hier wel geschikt voor is. Alle ondergronden zijn in principe goed om op te lijmen, maar ze moeten wel droog en stabiel zijn. Gyproc op een plafond lijmen is geen goed idee. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je geen onderstructuur nodig hebt. op die manier bespaar je niet alleen tijd uit, maar ook geld. Je verkleint de ruimte ook minder in vergelijking met een houten of metalen frame erachter.

Hoe moet je Gyproc lijmen?

 1. Ondergrond voorbereiden
  Een eerste stap is ervoor zorgen dat de ondergrond vlak is en niet vochtig. Als er loszittend pleisterwerk, roet, stof of behangpapier aanwezig is dan moet dat eerst verwijderd worden. Een verflaag hoef je niet te verwijderen, tenzij het oude verf is. Een oppervlak met sterke absorptie moet eerst aangepakt worden met een voorstrijkmiddel. Als de ondergrond ook nog glad is, dan moet er een hechtmiddel gebruikt worden.

 2. Kleefgips maken
  Nu moet je aan de lijm beginnen. Er kan gebruik gemaakt worden van L-gips ( Gyproc ). Dit moet je met water vermengen in de kuip. Neem best een mixer op een elektrische boor om het geheel goed te mengen.

 3. Kleefgips aanbrengen
  Begin met twee verticale stroken te voorzien van kleefgips op de zijkanten van de Gyproc. Dat kan met een truweel. Vul de ruimte tussen de stroken op met klodders kleefgips. Maak de stroken en klodders niet te dik. Ze mogen nog 0,5 tot 4 cm dik zijn eens ze aangedrukt worden op de muur.

 4. Gipsplaten plaatsen
  Nu kan je de Gyproc tegen de muur lijmen. Plaats eerst stukjes gipsplaat of een ander materiaal onderaan tegen de wand. Zo staat de plaat niet direct op de vloer. De plaat kan daarop rusten en je kan alles mooi waterpas zetten. Druk de plaat aan met een reilat van 2 meter zodat de lijm goed kan hechten.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte