Gyproc plamuren

Zijn de Gyproc platen geplaatst? Goed zo, nu moeten de voegen geplamuurd worden, zodat je de muur verder kan afwerken. Hoe gaat dat allemaal in zijn werk? In dit artikel leer je er alles over.

Het belang van plamuren

Als je gaat plamuren, dan vul je als het ware de gaten en barsten van een muur op. Het is een stap die je niet kan overslag als je de muur verder wil afwerken. Gelukkig is het plaatsen van een Gyproc muur vrij snel achter de rug, nu moet je de voegen nog even afwerken. Nadien kan je verven of behangen en dan is alles klaar. Plamuren doe je met behulp van een vulmiddel of plamuursel die je aanbrengt met een plamuurmes. Je vult de gaatjes of de voegen van de Gyprocplaten. Naast plamuur kan je ook kiezen voor vliesbehang.

Vliesbehang of plamuur?

Je kan ook kiezen om vliesbehang aan te brengen over de Gyprocmuur. Zo vul je scheuren, gaatjes en voegen op en is alles mooi egaal. Andere benamingen zijn ook renovatievlies of renovlies. Je kan er makkelijk over schilderen en het is beschikbaar in verschillende diktes om alle oneffenheden weg te krijgen. Vliesbehang of plamuur, beide hebben het doel om de voegen te egaliseren en daarna de muur verder af te werken.

Hoe moet je Gyproc plamuren?

Dat doe je best in enkele stappen. We beschrijven voor je hoe je dit aanpakt:

Voorbereiden

Eerst moeten alle loszittende stukken verwijderd worden met een steekmes of krabber. Zo kan het vulmiddel beter hechten tussen de voegen.

Plamuur de voegen

Neem wat plamuursel op het mes en strijk dit open in de voeg. Zorg dat het enkel in de voeg terecht komt en niet op de Gyprocplaat. Laat het plamuursel nu eerst drogen. Dat kan zo een twee tot drie dagen duren. Als het middel droog is dan kan het wat gekrompen zijn. Het is aangeraden om dan nog een of meerdere lagen vulmiddel aan te brengen. Breng dan ook maar een dunne laag aan per keer dan één dikke.

Gyproc schuren

Als alles goed droog is, dan moet het oppervlak glad geschuurd worden. Dat kan met schuurpapier met fijne korrel. Op die manier zorg je ervoor dat de voeg en de Gyprocplaat op dezelfde lijn zitten. Dat is belangrijk voor de verdere afwerking. Zo ziet er alles strak en egaal uit.

Verder afwerken

Start nu met de afwerking. Kies je voor verf of behang, beide opties hebben eerst nog een laag grondverf of primer nodig. Op die manier zal de verf niet direct in de gipsplaten trekken. Ook een primer zorgt ervoor dat behangpapier beter hecht.

Prijs Gyproc voegen en plamuren

Voor het plaatsen & voegen van Gyprocplaten dien je rekening te houden met een kost van gemiddeld € 30 - € 50 per vierkante meter.

Gyproc laten plaatsen & plamuren?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte