Waterdichte gipskartonplaten

Om een niet-permanente vochtige ruimte te bezetten kan je de groene gipskartonplaten van Gyproc gebruiken. Ze worden ook wel WR-Gyprocplaten genoemd.

Gipsplaten voor vochtige ruimtes

De luchtvochtigheid in bepaalde ruimtes in huis is relatief hoog. In de badkamer bijvoorbeeld zal er door douchen en baden veel meer vochtigheid in de lucht hangen dan in bijvoorbeeld een slaapkamer. Ook in keukens die slecht geventileerd worden is de vochtigheid relatief groot. In vochtige ruimtes met een gebrekkige ventilatie zal het vocht zich vastzetten in wanden en het plafonds met kans op schimmelvorming en loskomen van verf en behang. Om dit probleem te voorkomen wordt aangeraden om in niet-permanente vochtige ruimtes waterwerende gipskartonplaten te gebruiken.

Populair zijn de WR-platen van het merk Gyproc en de H2-platen van Knauf.

Afmetingen waterdichte gipsplaten

Soort plaat Kantvorm Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (mm)
Knauf H2 ABA 12.5 600 2600 - 3000
Knauf H2 ABA 12.5 1.200 2600 - 2800 - 3000
Knauf H2 ABA 15 1.200 2600 - 3000
Gyproc WR ABA 9.5 600 2600
Gyproc WR ABA 12.5 600 2600
Gyproc WR ABA 12.5 1.200 2600 - 3600
Gyproc WR 4xABA 15 1.200 2600
Gyproc WR 4xABA 12.5 600 2500
Gyproc WR 4xABA 12.5 1.200 2500

Waterbestendige gipsplaten

De waterdichte gipsplaat bevat een kern, een voorkant en achterkant die behandeld zijn tegen vocht en water. De platen hebben een zeer lage waterabsorptie, zeker in vergelijking met andere gipsplaten, zodat water niet meer kan doordringen. Op die manier kan er geen schade ontstaan aan de structuur en verder afwerking ervan. Ook vochtbeweging heeft er geen vat op dus je kan de wand perfect bezetten met (keramische) tegels. De waterwerende gipsplaat heeft een verzonken rand, zodat de verbindingen kunnen geplakt en ingesteld worden. De platen zijn dus goed bruikbaar om te schilderen, te behangen of andere afwerking te voorzien. Het sluit ook goed aan op andere gipsplaten met dikte van 10 mm. Sommige gipsplaten hebben een behandeling gekregen met een krachtig maar zacht anti-schimmelmiddel, waardoor schimmel geen kans krijgt om door de kern en het voeringpapier te dringen en vast te zetten. Bovendien zijn de platen brandbestendig.

Gipsplaten voor badkamers

Gipskartonplaten voor badkamers hebben de typische groene kleur en een blauwe bestempeling. Ze kunnen als waterdichte voorzetwand, scheidingswand ( douchewand ) of als verlaagd plafond ingezet worden maar ook als bekleding van het bad en een laag muurtje.

Waterbestendige badkamerwanden

Waterbestendige gipskarton kan gebruik worden voor scheidingswanden, voorzetwanden en wandbekeding. Om badkamerwanden af te werken en vocht- en waterdicht te maken kan je een waterdicht membraan gebruiken en tegels die je op de platen aanbrengt. Volgens de wet zijn er geen vereisten als het over het plafond gaat, maar het is aan te raden om de beste vochtbestendigheid te kiezen. Ook de wanden kan je probleemloos afwerken in de badkamer. Er bestaan Gyproc waterbestendige gipsplaten. De eerste stap is ook hier een houten of metalen frame op de bestaande muur te bevestigen. Nadien schroef je de platen erop en kan je als afwerking voor tegels kiezen of schilderen.

Waterbestendige badkamerplafonds

Een vals plafond in de badkamer kan je ook tegen vocht beschermen. Maak eerst een frame van hout of metaal en bevestig dit tegen of loshangend van het plafond. Hierop komen dan de groene gipsplaten. Werk de naden af en nadien kan je het plafond stuccen, plamuren of verven. Gebruik een 4xABA gipsplaat voor een plafond.

Prijs gyprocwerken met waterdichte gipsplaten

De richtprijzen om een wand of plafond in vochtige ruimtes op te trekken verschilt niet zo veel als het gebruik van standaard gipsplaten in niet-vochtige ruimtes. Je mag denken aan een gemiddelde kost tussen de €25 en €70 per m². De groene platen zijn bijna dubbel zo duur als standaard grijze platen. Vergeet niet de kost om de platen af te werken. Deze kan je laten stuccen, verven of betegelen. 

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte