Gipskartonplaten hoge belasting

Aangezien Gyproc zo populair is als bouwmateriaal kan je er heel wat mee maken in je woning. Eens alles afgewerkt is wil je de muren ook vaak voorzien van een schilderij, een kast, een keuken. Maar kan dat wel met Gyproc? Het antwoord is: ja. We geven je de nodige informatie in dit artikel.

Tip: Hou steeds in het achterhoofd om de maximale kracht per bevestigingspunt niet te overschrijden.

Lichte voorwerpen ophangen

Wil je een licht voorwerp bevestigen zoals een spiegel, schilderij, fotokader, prikbord, enzovoort, dan moet je de wand of voorzetwand voorzien van schilderijhaakjes. Gebruik eventueel ook schroefpluggen voor gipskartonplaten. Deze zijn sterk genoeg om gewichten tot 20 kg te dragen. Raad vragen aan de verkoper van de doe-het-zelf zaak is natuurlijk altijd een goed idee.

Middelzware voorwerpen ophangen

Dan hebben we het over voorwerpen met een gewicht tussen 20 kg en 35 kg. Deze kan je bevestigen met wandpluggen speciaal gemaakt voor gipskarton. De pluggen gaan open nadat er een schroef wordt ingedraaid. Op die manier komen ze open in de vorm van een paraplu, de kraag ervan grijpt de achterkant van de plaat vast. Bekijk goed wat de grootte van de boorgaten moet zijn en stem dan de paraplupluggen af op de dikte van de Gyprocplaten.

Hou steeds rekening met het totaalgewicht. Dus niet alleen het voorwerp, maar ook de inhoud. Een lege keukenkast heeft al een eigen soortelijk gewicht, maar als er tassen en borden in komen te staan, dan is dat gewicht een pak hoger. Bereken dus hier goed welke soort plaat geschikt is.

Zware voorwerpen ophangen

Een toilet of lavabo ophangen, dan hebben we het over echt zware voorwerpen. Hier heb je zeker en vast extra stukken voor nodig om te bevestigen. Het is best om dan een extra versteviging te voorzien zoals een multiplexplaat of OSB plaat. Plaats die achter de Gyproc waardoor je dus met de nodige schroeven het voorwerp kan bevestigen. Voorzie ook de nodige verstevigingen aan de muur als je een zwaar voorwerp aan een gipskartonwand wil plaatsen.

Gyproc Habitoplaten

Met Habitoplaten van Gyproc wordt het mogelijk om voorwerpen tot 15 kg per ophangpunt op een heel eenvoudige manier op te hangen door simpelweg een spaanplaatschroef met een diameter van 5 mm te gebruiken. De platen zijn tot 5x ! sterker dan de standaard gipsplaten.

Bovendien beschikken ze over zeer goede akoestische eigenschappen.

Aan het plafond

Heb je een voorwerp tot 10 kg, bijvoorbeeld een zware luster, dan kan je deze met speciale plafondpluggen bevestigen. Ze hebben de naam tuimelpluggen. Deze plug geeft de nodige zekerheid, maar je mag ze zeker niet overbelasten. Hou er rekening mee om op voorhand te bekijken waar je dingen wil hangen en daar de nodige verstevigingen te voorzien.

Afmetingen Habito platen

Soort plaat Kantvorm Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (mm)
Habito ABA 12.5 600 2600
Habito ABA 12.5 1200 2600
Habito ABA 12.5 1200 3000

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte