Geluidswerende gipskartonplaten

Van Gyproc weten we nu al dat je er snel een wand of plafond mee kan afwerken. Maar er bestaat ook een versie waarmee je kan isoleren tegen geluid. Interessant voor rijhuizen en appartementen.

Maak een ruimte stil

Je zal het maar meemaken, net een nieuwe rijwoning of appartement gekocht en het valt je meteen op: je hoort je buren praten. Je hoort het steeds opnieuw en je begint er je toch aan te storen. Het is voor iedereen eens nodig om stilte in de eigen woning te kunnen ervaren. 47% van de mensen die in deze situatie zitten, hebben echt hinder aan burenlawaai. Rijhuizen van enkele tientallen jaren oud zijn niet gebouwd met het oog op geluidsisolatie. Vaak is er maar een enkele baksteen gebruikt als scheidingsmuur en dat is het dan ook.

Systemen

Om je woning of kantoor tegen extern geluid te beschermen kan je kiezen uit 2 systemen: Geluidsisolerende platen ( gipsplaat ) met isolatie tussen Metal Stud of Gyproc isolatiepanelen ( gipsplaat + isolatie )

1. SoundBlock-platen: geluidsisolerende platen

Met een Gyproc Soundblock voorzetwand kan geluidoverlast helemaal van de baan helpen. Dit systeem is zo efficiënt dat het effectief werkt. Met behulp van Metalstud Soundblock profielen kan je een frame maken en tegen of voor de bestaande scheidingsmuur te plaatsen. Voorzie tussen het profiel ook nog extra geluidsisolatie om geluiden echt geen kans meer te geven. Werk daarna af met één of twee lagen Gyproc Soundblock platen. Je kan er de akoestische gipslaten makkelijk op het frame vastschroeven. Daarna kan je de gipsplaten afwerken door ze te verven of te behangen.

Afmetingen SoundBlock

Soort plaat Kantvorm Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (mm)
Gyproc SoundBlock ABA 12.5 600 2600
Gyproc SoundBlock ABA 12.5 1200 2600-3000
Gyproc SoundBlock ABA 12.5 1200 2600-3000

2. Gipskarton met isolatie: isolatiepanelen

Gyproc met isolatie bevat een isolerende plaat, dat op de standaard gipsplaat wordt bevestigd. Op die manier is de wand steeds mooi afgewerkt, maar werkt de isolatie ook mee. Zo kan je geluiden van buitenaf beter afweren. Je kan gipsplaten met isolatie ook gebruiken om voorzetwanden en scheidingswanden te plaatsen. Maar ook om een plafond af te werken bijvoorbeeld. Vooral een scheidingswand of plafond voorzien voor geluidswering is een voordeel voor de woning of kantoor.

Soort plaat Isolatiemateriaal Toepassingsgebied
Thermogyp Comfort Brandvertragend geëxpandeerd polystyreen EPS Voor het verhogen van de thermische en akoestische isolatie
Thermogyp X Geëxtrudeerd polystyreen XPS Voor een hogere thermische isolatie van een bestaand bouwdeel
Doublissimo Geëxpandeerd en geëlastifieerd grijs polystyreenschuim Voor het verhogen van de thermische en/of akoestische isolatie
Placotherm + Polyisocyanuraatschuim (PIR) Voor een optimale thermische isolatie van een bestaand bouwdeel

Gyproc met geluidsisolatie plaatsen

Je kan gipsplaten met isolatie bevestigen met L-gips en dit rechtstreeks op de wand of een plafond. Je moet de isolatie naar het te bewerken oppervlak plaatsen, zodat enkel het Gyproc oppervlak zichtbaar is na het plaatsen. Heb je een ondergrond waarop je niet kan plakken, dan maak je eerst een draagconstructie zoals een houten of metalen structuur, waarop je de platen kan vastschroeven. Van zodra de platen met isolatie op de muur of plafond bevestigd zijn, kan je ze verder gaan afwerken. Je kiest zelf hoe je dat doet, bijvoorbeeld door te schilderen of te behangen. Laat je dit werkje liever aan een vakman over, dan kan je een offerte laten opmaken. Nodig een professionele plaatser van gipskartonplaten bij je thuis uit om de werken te bekijken en te bespreken.

Prijs Gyproc met isolatie

Aangezien er heel wat soorten isolatiemateriaal bestaat en ook de afmetingen en dikte van de gipsplaat kan verschillen, kan de prijs variëren. We nemen als voorbeeld van een gipsplaat van 2,60m x 1,20 x 12,5mm ABA, Gyproc Soundblock: kostprijs € 21,51 inclusief BTW.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte