Gewone gipskartonplaten

Gipskartonplaten zijn ook wel bekend onder de naam Gyproc. De platen hebben door hun gebruiksgemak hun waarde al bewezen in de bouw. Zowel voor renovatie als nieuwbouw zie je het gebruik ervan. Aangezien je ze makkelijk kan plaatsen en snel afwerken kiezen heel wat mensen voor gewone gipskartonplaten.

Standaard Gyprocplaten zijn te herkennen aan hun lichtgrijze kleur. De platen worden ook wel Gyproc® A-platen genoemd. Gewone gipskartonplaten zijn in heel wat afmetingen te verkrijgen en je kan ze makkelijk op maat maken en verwerken. Zelfs met een mes kan je makkelijk door de plaat snijden.

Waar kan je gewone gipskartonplaten voor gebruiken?

Ze zijn in te zetten voor heel wat toepassingen, we beschrijven er hier enkele:

Scheidingswanden en voorzetwanden: Gyproc kan je gebruiken om een ruimte mee af te scheiden of om een nieuwe kamer te bouwen. Er moet dan een frame voorzien worden tegen de zijwanden, vloer en plafond. Op dat frame worden de gipsplaten gemonteerd. Het is aan te raden om dan ook geluidsisolatie te voorzien, zodat de ruimtes goed van elkaar gescheiden worden. Een voorzetwand kan ook met gipsplaten. Dan moet er een frame voor de bestaande muur komen, om daar dan de gipskartonplaten op te bevestigen. Ten slotte kan je de platen gebruiken op droge en vlakke muren als muurbekleding. 

Plafond: ook voor het plafond zijn gipsplaten makkelijk te gebruiken. Ook al is het plaatsen iets moeilijker dan aan een muur, je kan er een mooi resultaat mee bekomen. Je moet er uiteraard goed op letten dat de platen recht komen te hangen. Als je een plafond met Gyproc voorziet, kan je terwijl ook de verlichting plaatsen.

Alle kamers met Gyproc?

Je kan de standaard Gyprocplaten inderdaad voor zowat alle kamers gebruiken in een woning of appartement maar ook voor wanden en plafonds van kantoren. Dankzij de mooie egale laag die je ermee kan bekomen, heb je overal strakke muren. Ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer kan je met speciale gipsplaten werken. Deze moeten waterwerend zijn, maar mogen niet in contact komen met nat. Je herkent ze aan een groene kleur.

Zolders zijn ook makkelijk af te werken met Gyproc. Zowel nieuwe zolderruimtes als zolders die een zolderrenovatie dienen onder te gaan maken gebruik van de gipsplaten. Op die manier heb je een volledig afgewerkte ruimte, waar je niet veel tijd aan moet besteden maar toch een mooi resultaat hebt.

Soorten gipskartonplaten

Je hebt de gewone gipskartonplaten die je dus overal kan gebruiken, behalve in de badkamer. Maar er zijn ook gipsplaten die waterwerend zijn, brandwerend, en ook nog een soort waar isolatiemateriaal voorzien is. Op die manier heb je een mooi afgewerkte muur en ziet er direct ook isolatie achter. Goed voor de energiekosten. Isoleer je ook graag voor geluid, in een rijwoning of appartement altijd handig, dan kan je de speciale Gyproc Soundblock platen nemen. Deze hebben een hogere densiteit en houden meer geluid tegen.

Gewone Gyprocplaten op een houten frame en isolatie.

Afmetingen Gyproc A gipsplaten

Soort plaat Kantvorm Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (mm)
Gyproc A ABA 6.0 1.200 3000
Gyproc A ABA 9.5 600 2600
Gyproc A ABA 9.5 1.200 2400 tot 3000
Gyproc A ABA 12.5 600 2600-3000-3600
Gyproc A ABA 12.5 1.200 2000 tot 3600
Gyproc A ABA 15 1.200 2600-3000
Gyproc A 4xABA 9.5 1.200 2600
Gyproc A 4xABA 12.5 600 2500
Gyproc A 4xABA 12.5 1.200 2400-2600-3000
Gyproc A RBD 12.5 1.200 3000

Prijs standaard Gyprocplaten

Er zijn heel wat soorten, en elke soort heeft ook zijn prijs natuurlijk. De standaard gipskartonplaat betaal je een prijs van €2 tot €3 per vierkante meter. Wens je andere eigenschappen zoals waterwerend, brandwerend of geluidsisolatie, dan betaal je uiteraard meer. Ook voor het plaatsen door een vakman zal je ook nog de werkuren moeten betalen.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte