Gladde gipskartonplaten

Gipskartonplaten zijn op een makkelijk manier af te werken. Hoe beter ze afgewerkt zijn hoe makkelijker het is om ze te behangen of te schilderen. Het oppervlak van de plaat moet dankzij stucwerk glad afgewerkt worden, zodat behangpapier of verf goed kunnen hechten.

Dichtmaken van naden en schroefgaten

Het is belangrijk om in de eerste plaats de naden en schroefgaten dicht te maken. Dat kan met behulp van stucen. Je hebt een brede spaan of plamuurmes nodig om de naden af te werken, maar eerst moet er een gaas geplaatst worden, dit voorkomt scheurvorming op de platen. Dicht nu alles met een laag gipsmortel en dan is het even wachten tot alles droog is. Daarna kan je deze stap nog eens herhalen. Dit is belangrijk, zodat het gips niet kan inkrimpen. De hoeken van alle platen kan je het makkelijkst dicht maken met acrylaatkit. Let er goed op dat de ondergrond van de wand of plafond goed geïsoleerd is en volledig egaal is. Dan kunnen er geen vochtige plekken ontstaan of vocht voorkomen. De ondergrond moet dus egaal zijn en mag geen oneffenheden hebben. De gipsplaat zou hierdoor schade kunnen oplopen.

Gipsplaten stucen

Wil je de gipsplaten stucen, of laten doen door een stucadoor, dan moeten de schroefgaten en naden niet op voorhand dicht gemaakt worden. Maar wel belangrijk is dat er de juiste hechting kan plaatsvinden en dat kan met een hecht primer aanbrengen. Het zou dan kunnen gebeuren dat de gipslaag niet goed kan hechten en los komen. Dat moet je uiteraard zien te vermijden. Als je deze klus nog niet gedaan hebt, dan kan je hier een vakman voor inschakelen. Dat heeft zijn kostprijs, maar het resultaat zal een pak beter zijn dan. Als het voorstrijken achter de rug is, dan kunnen de naden voorzien worden van gaastape. Dit moet ervoor zorgen dat tijdens het drogen de naden niet gaan scheuren. De uitwendige hoeken kunnen dan voorzien worden van metalen hoekprofielen. Op die manier is de hoek mooi, maar ook versterkt.

Zelf aan de slag of niet?

Het afwerken van gipsplaten lijkt makkelijker dan het is. Er komen toch heel wat handelingen bij kijken die je mogelijk nog niet gedaan hebt. De kieren en gaten moeten goed opgevuld zijn om een glad oppervlak te bekomen. Maar de platen moeten uiteraard ook waterpas staan, om een zo recht mogelijke muur te bekomen. Gladde gipskartonplaten bekomen is dus best wel lastig. Om dat te bekomen met gips heb je wat ervaring nodig. Dus je schakelt hier best iemand voor in.

Gyproc laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte